Wetenschappelijk testen van QuakeShield

20.06.2018

10:00

Om de woning te versterken wordt QuakeShield toegepast in het bestaande metselwerk. Hierdoor woon je straks weer veilig en houdt de woning zijn authentieke uitstraling. Eerder spraken we Boy de Vries, onderzoeker bij QuakeShield. Hij vertelde over de samenwerking met de TU Delft en Eindhoven, de wetenschappelijke onderbouwing van het product en rol van SealteQ en Oosterhof Holman.

QuakeShield heeft de TU Delft en TU Eindhoven bij het technische onderzoek betrokken. Met welke reden is dit gedaan?

De TU Delft en TU Eindhoven zijn de belangrijkste instituten op het gebied van technisch onderzoek. Het was daarom niet meer dan logisch dat wij bij de ontwikkeling van QuakeShield bij hen aanklopten. Beide universiteiten hebben een grote rol gespeeld in de wetenschappelijke onderbouwing van het product. Daarnaast hebben ze ons geholpen bij de ontwikkeling van onze eigen testopstellingen: we kunnen ons product testen op wanden op ware grootte.

Hoe is dit systeem getest? Wat maakt het wetenschappelijk?

We hebben veel testen uitgevoerd: van kleinschalige materiaalproeven tot schuifproeven op wanden op ware grootte. In 2016 hebben wij met 170 proefstukken het grootste aantal tests op vezelversterkt metselwerk ter wereld uitgevoerd.

De toepassing van visco-elastische lijm bij vezelversterkt metselwerk is uniek, waardoor er nog geen literatuur over het hechtgedrag van de koolstofstrips beschikbaar is. Het hechtgedrag is essentieel voor de werking van QuakeShield, dus wilden we dit gedrag goed in kaart brengen. Daarom voeren wij veel testen specifiek op dit onderdeel uit. Bij een pull-out test trekken we een koolstofvezelstrip uit het metselwerk. Hierbij monitoren we de kracht maar ook de rekken over de strip.

Al deze experimenten maken deel uit van het promotieonderzoek van Ömer aan de TU Eindhoven. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van het onderzoek gewaarborgd, wat het tot wetenschappelijk onderzoek maakt.

Wat wordt er gedaan met de uitkomsten van de testen?

De uitkomsten van de experimenten zetten we om in rekenmodellen waarmee constructeurs op relatief eenvoudige wijze QuakeShield versterkt metselwerk kunnen doorrekenen. De validatie van deze rekenmodellen is uitgevoerd door de TU Delft.

Wat is de rol van SealteQ en Oosterhof Holman? Wat is hun bijdrage aan het product?

QuakeShield is een samenwerking tussen SealteQ en Oosterhof Holman. Toen de aardbevingsproblematiek in 2012 serieuze vormen aannam, voelden SealteQ en Oosterhof Holman zich als Groninger bedrijven verplicht iets te doen voor de inwoners van het gebied. De bedrijven besloten de krachten te bundelen en op zoek te gaan naar de ideale versterking voor Groningse woningen. Al snel werd oplossing gezocht in koolstofvezel, een uiterst sterk maar licht materiaal, waar SealteQ meer dan bekend mee was bij de versterking van kunstwerken. Door de krachten te bundelen hebben wij uiteindelijk samen het innovatieve QuakeShield systeem ontwikkeld.

Een testopstelling van QuakeShield

ersterken verduurzamen verbeteren, Groningen, Ten Post, Romy Ten Post, Ten Post, aardbevingsbestendig bouwen, verduurzamen, verbeteren, versterken, groningen, van wijnen, quakeshield, urgenda, thuisbaas, oosterhof holman, romy, aardbevingsgebied, rijksweg 203, rijksweg 203 ten post, building