Minister Wiebes op bezoek in Ten Post

09.04.2019

12:30

Op 8 april bracht minister Wiebes een bezoek aan de toekomstbestendige woning in Ten Post. De minister kwam kijken naar de aanpak en het resultaat van een Groningse woning die na een grondige, maar betaalbare aanpak aardbevingsbestendig en energieneutraal is gemaakt. De woning aan de Rijksweg in Ten Post is een typisch Groningse woning van ongeveer 100 jaar oud die veel te vinden is in de dorpen in het aardbevingsgebied. De woning met de Postkoamer is een demonstratiewoning van de initiatiefnemers Van Wijnen, Urgenda en QuakeShield.

Tijdens het maandelijkse bezoek aan Groningen van minister Wiebes was dit keer ook een bezoek ingepland aan de Postkoamer in Ten Post. De minister kwam kijken hoe de woning aardbevingsbestendig is gemaakt en tegelijkertijd energieneutraal. De woning is versterkt, verduurzaamd en verbeterd in één aanpak. Daarmee is de woning aardbevingsbestendig en toekomstbestendig. Waar veel van dit type woningen in aanmerking komt voor sloop/nieuwbouw als gevolg van aardbevingsschade, laten de initiatiefnemers zien dat dat niet altijd noodzakelijk is.

Een regionaal initiatief: veilig en energieneutraal
De wijze van versterken zorgt ervoor dat schade door toekomstige aardbevingen beperkter zal zijn. Met de verduurzaming is de woning energieneutraal geworden en dus gasloos.

De minister reageerde enthousiast over het initiatief: “Mooi om te zien hoe deze partijen een actieve bijdrage leveren om de huizen in het aardbevingsgebied niet alleen veiliger maar ook energieneutraal te maken.”

Ook Peter Hutten, directeur Van Wijnen is te spreken over de bijeenkomst met minister Wiebes : “Met de Postkoamer als voorbeeld van een ‘’green deal” voor Groningen, hebben we minister Wiebes laten zien dat het kan. Een regionaal initiatief waarmee iedere aannemer aan de slag kan en iedereen met aardbevingsschade een toekomstbestendig én aardbevingsbestendig huis kan krijgen.”

Marjan Minnesma van Urgenda vult aan: “Woningen moeten natuurlijk veilig zijn en schade moet gerepareerd worden. Door de huizen meteen van het gas af te halen en op eigen duurzame energie te laten draaien, geef je mensen ook iets positiefs: een huis zonder energierekening. Het wordt tijd dat er ook iets extra’s aangeboden wordt!” aldus Marjan Minnesma, directeur van Urgenda.

Oplossingen bekijken
De woning in Ten Post is een aantal keren per jaar te bezichtigen. Daarnaast opent de Postkoamer iedere maand haar deuren op elke tweede donderdag van de maand vanaf 16 uur tot 18 uur. Iedereen is dan van harte welkom om te komen kijken naar de oplossingen die zijn gekozen voor het versterken en verduurzamen. Donderdag 11 april is er weer een inloopmiddag.

Samen weer veilig en leefbaar
Van Wijnen, QuakeShield en Urgenda hebben gezamenlijk het initiatief genomen om kennis en ervaring op te doen met het tegelijkertijd versterken en verduurzamen van woningen. De partners erkennen de problematiek in het Groningse gebied en nemen graag de uitdaging aan om het gebied samen met de inwoners en de overheden weer veilig en leefbaar te maken.

Aan tafel tijdens het bezoek van de minister zaten: Minister Wiebes, DG Groningen voor EZK Anita Wouters, Wethouder Roeland van der Schaaf, Peter Hutten directeur Van Wijnen, Peter Westra directeur QuakeShield, Marjan Minnesma directeur Urgenda en Joost Coolegem vestigingsdirecteur Van Wijnen Groningen.

 

van wijnen, quakeshield, urgenda, ten post, 3x beter, versterken, verduurzamen, verbeteren, thuisbaas, samenwerking, groningen, aardbevingsgebied, postkoamer, rijksweg 203, wiebes