De installaties inregelen

03.10.2018

09:00

Deze week worden de nieuwe installaties ingeregeld. Onder andere de warmtepomp en zonnepanelen maken de woning straks energieneutraal. De vertrouwde CV-ketel komt niet meer terug. Wat zijn dit precies voor nieuwe installaties? Hoe werken ze? En wat betekenen deze installaties voor het water- en energieverbruik in de toekomst? We hebben de gemaakte keuzes en informatie op een rijtje gezet.

Van gasaansluiting naar energieneutraal
Aan de hand van de bouwkundige eigenschappen van het huis heeft ThuisBaas, een initiatief van Urgenda, op basis van gemiddelde woonwensen een energieneutraal-plan opgesteld. Geen CV-ketel meer om het huis te verwarmen, het water warm te maken en om mee te koken, maar een 100% duurzaam energiesysteem zonder fossiele brandstoffen.

Je kunt je woning op verschillende manieren energieneutraal maken. Voor het verwarmen van deze woning wordt gebruik gemaakt van een lucht/water-warmtepomp. De elektriciteit voor zowel de warmtepomp als elektrische apparaten en lampen wordt opgewekt met zonnepanelen.

 

Warmtepomp
De gekozen lucht/water warmtepomp van 11,2 kW haalt warmte uit de lucht. Via een warmtewisselaar wordt die warmte afgegeven aan water en verhoogt tot zo’n 35 graden. Bij een lage buitentemperatuur is daarvoor meer elektriciteit nodig dan als het buiten zo’n 10 graden is. De buitenunit van de warmtepomp komt in de tuin te staan. Omdat de warmtepomp geluid produceert –  hoewel dit wel een hele stille is – kan een beetje afstand geen kwaad. De binnen-unit komt op de plek van de oude CV-ketel in de bijkeuken. De (in)regeling van de warmtepomp is maatwerk en wordt door ThuisBaas gedaan. Deze regeling heeft te maken met het vaststellen welk vermogen aan verwarmingscapaciteit nodig is per kamer om overdag de gewenste binnentemperatuur tussen 18 en 21 graden te halen.

Radiatoren
Een CV-ketel levert water van zo’n 70 graden, een warmtepomp brengt de watertemperatuur naar zo’n 35 graden. Daarvoor zijn reguliere radiatoren ongeschikt en dus is  een ander afgiftesysteem nodig: vloerverwarming of, zoals in dit geval, lage temperatuur radiatoren, ook wel LTV radiatoren. Afhankelijk van het benodigde vermogen, bepaal je de hoogte, breedte en diepte van de LTV-radiatoren die vaak 1-op-1 de reguliere radiatoren kunnen vervangen. Er worden veertien radiatoren geplaatst. Ingebouwde ventilatoren zorgen ervoor dat de ruimtes sneller opgewarmd worden.

Infraroodpanelen
In het voormalige winkelgedeelte, de showroom, worden twee infraroodpanelen geplaatst. Infraroodpanelen zorgen voor stralingswarmte en verwarmen dus niet de lucht maar de mensen en objecten die de stralingswarmte direct opvangen. Een infraroodpaneel zet elektriciteit om in infrarood (warmte)stralen.

Instant heater
Een instant heater wordt aangesloten op de warm waterleiding en bijvoorbeeld in een keukenkastje geplaatst om de temperatuur van het tapwater van 45 graden te verhogen naar maximaal 60 graden. De temperatuur is zelf in te stellen en het water wordt direct extra verwarmd als je de kraan aan zet. Met de mengkraan bereik je precies de gewenste temperatuur.
Douchewater heeft een temperatuur van circa 38-40 graden dus daarvoor hoeft het water uit het boilervat niet extra te worden opgewarmd. In het boilervat zit circa 200 liter. Om water en dus ook energie te besparen is de douchekop vervangen door een spaardouchekop. Hierdoor gebruik je maar 6,5 liter per minuut tegenover de reguliere 9. Met douchebeurten door vier gezinsleden scheelt dat wel 112 liter per dag!

Inductiekookplaat
In Nederland koken de meeste mensen op aardgas, zo ook de vorige bewoners van het oude postkantoor. Maar het gas gaat er uit en het alternatief is een inductiekookplaat op elektriciteit. Met eigenlijk alleen maar voordelen. Het kookt sneller, veiliger, verbruikt minder energie en is makkelijker schoon te houden.

Zonnepanelen
Zonnepanelen op het dak wekken alle elektriciteit op voor zowel verlichting en alle elektrische apparaten, waaronder dus ook de nieuwe infraroodpanelen, de inductiekookplaat en instantheaters áls voor de warmtepomp. Want ook de warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de buitenlucht te halen en te verhogen naar zo’n 35 graden. Het aantal zonnepanelen is afgestemd op de totale elektriciteitsbehoefte van de woning en het huishouden.

Vanwege de grootte van de woning die overdag in z’n geheel verwarmd moet kunnen worden én alle apparatuur en lampen, komen er 46 zonnepanelen van 300 Wp op het dak. Jaarlijks brengen die samen ruim 11.000 kWh elektriciteit op. De zonnepanelen worden aangesloten op optimizers, waardoor ieder zonnepaneel afzonderlijk is aan te sturen. Zo kun je de opbrengst per paneel in de gaten houden. Handig! Ook zorgen de optimizers ervoor dat als er op een paar panelen schaduw valt, de rest nog gewoon elektriciteit opwekt.

Isolatie
Om een woning te verduurzamen is isolatie belangrijk. Je hebt dakisolatie, spouwmuurisolatie, isolatie in de kruipruimte en minimaal dubbel glas nodig. Ook is het nodig dat kieren worden dichtgemaakt.

In dit huis is de gevel voorzien van Rockwool van 90 mm dik met een Rc-waarde van 2,5 per m2 K/W. Het dak is geïsoleerd met Knau Supafil glaswolvlokken (tussen de spanten) van 150 mm met een Rc-waarde tegen de 4. De kruipruimte onder de vloer is voorzien van Neopixels HR Bodemisolatie van 225mm dik en een Rc-waarde van 3,5 m2 K/W. Zo voldoet de woning aan de isolatie-eisen voor een energieneutraal huis.

Resultaat: energieneutraal
Dankzij alle ingrepen is  de woning van het gas af en energieneutraal. Dat betekent dat met de zonnepanelen per saldo per jaar genoeg elektriciteit wordt opgewekt om het hele huishouden van elektriciteit te voorzien. Aansluiting op het elektriciteitsnet blijft nodig omdat de elektriciteit vaak niet wordt opgewekt wanneer de apparaten worden gebruikt. Wel wordt er net zoveel elektriciteit opgewekt als wordt gebruikt. De elektriciteitsrekening is dus € 0,-. En omdat er ook geen gas wordt gebruikt, is de totale energierekening nihil. Een hele verandering ten opzichte van de oude situatie!