Edwin op Noord’s rondreizende verslaggever op de stoep

21.02.2019

09:00

Surprise, surprise! Vanmorgen stond Edwin op Noord’s rondreizende verslaggever bij Hanneke op de stoep. Het onderwerp ‘wonen in een aardbevingsbestendige woning’ stond op het programma en Hanneke bleek de perfecte kandidaat voor een woonervaring uit de eerste hand. Zij woont nu een maand of drie in de versterkte woning aan de Rijksweg 203 in Ten Post.

Hoewel een tikkeltje overrompeld door het onverwachte bezoek deelde Hanneke enthousiast haar ervaringen op het gebied van wonen in een versterkte en verduurzaamde woning. Zij woont hier gratis in ruil voor gedeeltelijke openstelling van de demonstratiewoning en het vervullen van de rol van ambassadeur van toekomstbestendig Groningen. De verslaggever was benieuwd naar de manier waarop de woning nu als ‘demonstratiewoning’ gebruikt wordt. Krijgt zij veel mensen over de vloer? Is het anders dan zij verwacht had? Hoe is de woning versterkt en verduurzaamd?

Postkoamer
Hanneke ontvangt één tot twee keer per week mensen in de Postkoamer en is daar inmiddels aan gewend. Bezoekers komen kijken hoe een aardbevingsbestendige woning eruit kan zien, bekijken de opengewerkte wand en projectinformatie en zijn vooral benieuwd hoe zo’n woning ‘voelt’. Ook vinden er in de Postkoamer regelmatig gesprekken plaats tussen partijen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn. Gedachten worden uitgewisseld en er worden zinvolle gesprekken gevoerd. Precies dát waar de Postkoamer voor bedoeld is: kennisdeling en nieuwe verbindingen leggen, zodat we samen komen tot een toekomstbestendig Groningen.

Versterken en verduurzamen
Behalve het onderwerp versterking staat ook de verduurzaming regelmatig op de agenda. Gemeentes komen kijken hoe je ‘van het gas af kan’. Ook voor dat onderwerp ben je hier op de juiste plek. De woning is gasloos. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid van de verslaggever: “Gasloos? Gaat dat goed? Zit Hanneke weleens in de kou?” “Nee,” antwoordt Hanneke, “ik zit er altijd warmpjes bij.” Door het gebruik van infraroodpanelen op plaatsen waar zij niet vaak of niet lang verblijft, verbruikt zij bovendien niet onnodig energie. Deze panelen samen met een warmtepomp, -reservoir en zonnepanelen voorzien prima in de energiebehoefte.

Kom langs
Zelf ook eens een kijkje nemen in deze aardbevingsbestendige en bovendien energieneutrale woning? Hanneke pakt haar agenda er even bij. De openstelling van de Postkoamer is op de tweede donderdag van de maand. De eerstvolgende keer  is 14 maart. Vanaf 16:00 uur zijn bezoekers welkom. “Gewoon eens komen kijken hoe het voormalige postkantoor er nu uit ziet, mag natuurlijk ook. Dat doen inwoners van Ten Post ook regelmatig, hartstikke leuk!”

Het complete interview werd vanmorgen rond half 9 uitgezonden en vind je hier terug vanaf minuut 36.