De woning

Het pand aan de Rijksweg 203 in Ten Post dateert uit 1925 en functioneerde lange tijd als postkantoor. Veel herinnert echter niet meer aan deze tijd. Zo waren de toonbank en de vakkenkastjes voorafgaand aan de verbouwing al verdwenen. Wel vonden we in de kelder de plankjes terug waar vroeger de post werd bewaard. Ook de gecombineerde woon- en winkelfunctie zagen we nog duidelijk terug in de indeling van de woning. Deze splitsing hebben we in ere hersteld en zetten we nu in om een ontmoetingsplek te creëren die los staat van het privégedeelte van de woning.

De indeling
De woonruimte van de begane grond met keuken, woonkamer, eetkamer en ruime hal beslaat zo’n 80m2. De voormalige winkelruimte direct aan de straatzijde beslaat zo’n 30m2. Deze zogenaamde Postkoamer biedt ruimte voor waardevolle gesprekken. Het verbouwproces en een stukje geschiedenis van de plek zijn zichtbaar op de wanden  in deze kamer. In het aangrenzende kantoor kunnen gesprekken indien gewenst in een privésetting worden voortgezet. Aan de achterzijde van de woning is het bewonerstoilet en de douche gesitueerd net als een flinke bijkeuken en een garage.
Op de bovenverdieping van 80m2 zijn vier ruime slaapkamers, een hal en bergzolder te vinden. Achter het huis ligt een flinke tuin.

  • versterken verduurzamen verbeteren, Groningen, Ten Post, Romy Ten Post, Ten Post, aardbevingsbestendig bouwen, verduurzamen, verbeteren, versterken, groningen, van wijnen, quakeshield, urgenda, thuisbaas, oosterhof holman, romy, aardbevingsgebied, rijksweg 203, rijksweg 203 ten post
  • Groningen, versterken verduurzamen verbeteren, Romy Ten Post, Ten Post, aardbevingsbestendig bouwen, verduurzamen, verbeteren, versterken, groningen, van wijnen, quakeshield, urgenda, thuisbaas, oosterhof holman, romy, aardbevingsgebied, rijksweg 203, rijksweg 203 ten post, ten boer, centrum voor veilig wonen, thuisbaas, cvw

De verbouwing
De woning is versterkt, verduurzaamd en verbeterd wat betekent dat deze volledig klaar is voor de toekomst. De woning is aardbevingsbestendig, zeer energiezuinig en voorzien van een passende en frisse indeling. Voorafgaand en tijdens de verbouwing deden we regelmatig verslag van de voortgang van het bouwproces, brachten we een stuk achtergrondonderzoek naar mogelijke technieken in beeld en belichten we de wensen en belangen van bewoners binnen het proces. We dachten bijvoorbeeld na over het afwerkingsniveau, kozen voor een indeling van de woning die past bij de tijd van nu en we onderzochten de (installatietechnische) manieren hoe de woning ook direct zeer energiezuinig werd. Zo zullen bijvoorbeeld de energiekosten met 46 zonnepanelen, een warmtepomp, instant heaters en de inductiekookplaat bij ‘normaal’ gebruik nihil zijn. Zoals tegenwoordig al vanzelfsprekend is, is de woning gasloos.