Veilig en energieneutraal wonen

Op maandag 29 oktober nam Hanneke van ’t Slot uit Ten Post de sleutel in ontvangst van de versterkte, verduurzaamde en verbeterde woning aan de Rijksweg 203. De komende twee jaar vervult zij de ambassadeurs- en beheerdersrol voor de Postkoamer; de aangrenzende ruimte en ontmoetingsplek. Gedurende deze periode betaalt zij geen huur.

Zij nam de sleutel in ontvangst van Remco Kouwenhoven van Van Wijnen. Hanneke heeft gereageerd op de oproep die de drie initiatiefnemers – Van Wijnen, Urgenda en QuakeShield – in september dit jaar deden. De partijen zochten een bewoner voor de versterkte, verbeterde en verduurzaamde woning. Hanneke is blij dat zij uiteindelijk gekozen is als nieuwe bewoner. Zij gaat er wonen met haar twee dochters, Paola en Angelica, hond Mila en kat Binkie. Ze kent Ten Post en de woning heel goed, want ze woonde eerder in de woning ernaast. De hele versterking en verbouwing van ‘nummer 203’ maakte zij van dichtbij mee. Nu gaat ze er echt wonen.

Ambassadeur
Naast het bewonen van de woning gaat Hanneke ook de winkel van het oude postkantoor beheren: de Postkoamer. De voormalige winkelruimte is afgescheiden van de privé-vertrekken van de woning. In de winkelruimte zijn de gebruikte technieken zichtbaar zijn. De ruimte wordt bovendien ingericht om rondetafelgesprekken te voeren over de toekomst van Groningen. Hanneke zal hierin een actieve rol vervullen als gastvrouw. Ook zal ze haar ervaringen delen en haar huis een paar keer per jaar openstellen voor geïnteresseerden.

Versterken,  verduurzamen en verbeteren
Van Wijnen kocht in Ten Post het oude postkantoor en woonhuis. Beiden zijn opgeknapt, versterkt en energieneutraal gemaakt. Van Wijnen, QuakeShield en Urgenda hebben samen kennis en ervaring opgedaan met het gelijktijdig versterken, verduurzamen en verbeteren van woningen. Er zijn in deze particuliere woning nieuwe en bestaande technieken toegepast. De drie partijen willen een actieve en directe bijdrage leveren aan het veiliger en energieneutraal maken van het woningaanbod in het aardbevingsgebied. Hun werkwijze is er op gericht dat de woning toekomstbestendig is én nog steeds (of weer) in het straatbeeld past. De vrijstaande en aardgasvrije eengezinswoning is nu klaar voor de nieuwe bewoonster en haar gezin.

Veilig en geen energierekening
Om te laten zien dat het mogelijk is om tegelijkertijd beschadigde huizen in Groningen te versterken, te verbeteren en meteen ook energieneutraal te maken hebben de initiatiefnemers de krachten gebundeld. Als je toch aan de slag gaat met een woning, pak dan meteen de kans iets positiefs toe te voegen en het huis klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. Dat verdienen de Groningers na al die jaren van stress en afwachten: een veilige woning zonder energierekening.

Een kijkje nemen  of meepraten?
Op 15 november organiseren we een feestelijke opening van De Postkoamer. Genodigden sturen wij een uitnodiging toe. Na deze datum stellen we de Postkoamer regelmatig  open voor publiek, vinden de eerste rondetafelgesprekken plaats en organiseren we een aantal keren per jaar een Open Huis. Houd de website en onze social media-kanalen in de gaten voor de laatste updates. Je vind ons op Facebook, Twitter en Instagram via @toekomstgrunn

Heb je vragen, op- of aanmerkingen of wil je meer informatie? Zend ons jouw verzoek en je contactgegevens via tenpost@vanwijnen.nl. Wij nemen dan contact met je op.