Aanbrengen QuakeShield op metselwerk wanden

14.06.2018

10:00

Om mijn woning te versterken wordt QuakeShield aangebracht. Maar wat is dat precies? En waarom is het innovatief? Ik stelde mijn vragen aan Boy de Vries, onderzoeker bij QuakeShield.

Wat is het groene spul in de muur?

Om de trekcapaciteit van metselwerk te verhogen – zodat het aardbevingsbestendig wordt – maken wij gebruik van koolstofvezelstrips; een product dat al decennia lang veelvuldig wordt toegepast in de auto- en vliegtuigindustrie.

 

Het materiaal is namelijk enorm sterk: het is acht keer sterker dan staal. Maar met alleen koolstofstrips ben je er niet; deze moeten ook worden verbonden met het metselwerk. Daar komt dat groene spul om de hoek kijken: een speciale epoxy (lijm) die zorgt voor een optimale verdeling van de spanningen in het metselwerk. In tegenstelling tot andere koolstofvezelversterkingssystemen, waarbij stijve epoxyharsen worden gebruikt, maakt ons systeem gebruik van een zogenoemde visco-elastische (flexibele) epoxy. Hierdoor worden spanningen beter verdeeld over een groter stuk metselwerk, wat voortijdige scheurvorming van het metselwerk voorkomt.

Wat zijn de voordelen van QuakeShield?

QuakeShield is een lichtgewichtoplossing. Met ons versterkingssysteem wordt weinig massa aan wanden toegevoegd, wat van groot belang is in aardbevingssituaties; de aardbevingsbelasting die op een gebouw werkt is namelijk gerelateerd aan de massa van een gebouw. Daarnaast versterken wij het metselwerk zelf, in tegenstelling tot bijvoorbeeld stalen versterkingssystemen. Ons systeem zorgt daarmee niet alleen voor versterking van het gebouw, maar ook voor minimalisatie van scheurvorming in het metselwerk, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid voor bewoners. Doordat bij het QuakeShield systeem maximaal een dikte van 1,5 centimeter aan een wand wordt toegevoegd, levert de bewoner bovendien niet in op leefruimte. Het QuakeShield systeem is daarnaast zeer flexibel in de toepassing. Buitenwanden kunnen zowel vanuit de binnenzijde als de buitenzijde van de woning worden versterkt. Ook in de uitvoering is het systeem enorm flexibel; aanpassingen zijn gemakkelijk door te voeren bij onvoorziene situaties.

Is QuakeShield uniek?

Zeker! Het is het enige in Nederland ontwikkelde, gevalideerde én gepatenteerde versterkingssysteem. Het is een Gronings product dat ontwikkeld is voor de Groningse aardbevingsproblematiek, en specifiek voor de Nederlandse bouwmethode. Het product is het resultaat van jarenlang intensief fundamenteel onderzoek op de TU Delft en TU Eindhoven. Ook is de elastische groene lijm natuurlijk uniek, én de toepassing in het metselwerk vanaf een zijde van de muur.

Kunnen er nog nieuwe scheuren ontstaan?

Enige scheurvorming kan niet worden vermeden, en is zelfs nodig om het versterkingssysteem te activeren. Echter, in tegenstelling tot veel andere versterkingssystemen, wordt dit met QuakeShield geminimaliseerd. Met behulp van onze cementeuze oppervlaktebehandeling kan scheurvorming verder worden gereduceerd tot slechts haarscheurtjes. Wij kunnen deze uitspraken doen omdat wij ons naast gedegen fundamenteel onderzoek ook bezig houden met monitoring van versterkte woningen. Ook na de zware aardbeving die Zeerijp op 8 januari 2017 trof (3.4 op schaal van Richter) hebben wij een inspectie uitgevoerd bij een versterkte woning. De wanden vertoonden na deze op één na zwaarste aardbeving in Groningen zelfs geen enkele vorm van scheurvorming.

 

Hier zie je QuakeShield aangebracht in mijn toekomstige werkkamer. De sleuven zijn gefreesd, de koolstofvezelstrips worden op maat gemaakt en verlijmd in de muur.

ersterken verduurzamen verbeteren, Groningen, Ten Post, Romy Ten Post, Ten Post, aardbevingsbestendig bouwen, verduurzamen, verbeteren, versterken, groningen, van wijnen, quakeshield, urgenda, thuisbaas, oosterhof holman, romy, aardbevingsgebied, rijksweg 203, rijksweg 203 ten post, building